Elämää Rajaseudulla

- Kertomuksia Tornionlaaksosta

Pajalan Norden-yhdistyksen antologiahanke yhteistyössä mm. ihmisiä Tornionlaaksosta Suomessa ja Ruotsissa.

 

 

Hankkeesta

"Monella on halu kirjoittaa, vielä useammat lukevat. Antologiaan* osallistuminen tarjoaa mahdollisuuden tuoda julki ja levittää ajatuksiaan kirjan muodossa – myös sille joka ei varsinaisesti pidä itseään kirjailijana."

*Antologia on kokoelma yhden tai usean kirjoittajan tekstejä.

Hanke pyrkii tuomaan esiin tornionlaaksolaista kerrontataidetta kirjallisessa muodossa uusissa yhteyksissä. Hanketta vetää Föreningen Norden Pajala. Se toteutetaan rajanylisenä yhteistyönä Ruotsin ja Suomen Tornionlaaksossa.

 

Julkaiseminen toteutuu sillä edellytyksellä että hakemamme julkaisutuet myönnetään meille.

 

Arbetsgruppen

Monika Loiksaar Lund

Projektledare/ Redaktionen

Linnea Huhta

Webmaster

Anneli Mäkinen

Redaktionen

Sören Skogsdal

Redaktionen

Kyösti Satokangas

Redaktionen

Tuula Uusitalo

Redaktionen

 

Uutuuksia 2020

 

Elämää rajan pinnassa – miten antologiahanke etenee?

Tilannekatsaus huhtikuun puolivälissä 2020

Kuningas Corona on riistänyt vallan ihmisiltä ja koko maailma seisoo odottavalla kannalla. Avoin ja  näkymätön raja Ruotsin ja Suomen välillä on nyt suljettu ja selvästi näkyvä. Moni meistä on enemmän tai vähemmän pakollisessa eristystilassa.

Mutta työ antologian parissa jatkuu kaikessa hiljaisuudessa. Kolarin kustantamossa ollaan täyttä vauhtia koostamassa aineistoa.

Tekstit, samoin joitakin kuvia on jätetty sinne. Neljäkymmentäkolme kirjoittajaa ja viisikymmentäviisi tekstiä – fantastinen juttu! Paitsi teoksen ydinosaa – teidän tekstejänne – tulee kirjaan runo Bengt Pohjaselta. Ja Bertil Isaksson opastaa meidät halki Tornionlaakson historian jotta kaikki nivoutuisi yhteen. Bengt Pohjasen ja Bertil Isakssonin tekstit tulevat sekä ruotsiksi että suomeksi. 

 

Kirjoittajat esitellään lyhyesti sekä ruotsiksi että suomeksi, esittelyt on siis käännetty jompaan kumpaan suuntaan. Itse tekstit julkaistaan sillä kielellä jolla/joilla ne on kirjoitettu, koottuina kolmeen lohkoon: suomi ja meänkieli – meänkieli/suomi ynnä ruotsi – ruotsi. Niitä ei siis ole käännetty. Tornionlaakson arkipäivä on täynnä näitä kolmea kieltä, ja teokselle tuonee lisäarvoa se että ne saavat paikkansa  omalla voimallaan.

Tällainen on suunnitelma juuri nyt – mutta se saattaa muuttua kun olemme nähneet kirjan ensi version.

Tiedätte kaikki miltä maailman tilanne näyttää – suurin osa asioista on peruutettu. Emme siis tiedä toteutuuko kesälle suunnittelemamme tapahtuma. Todennäköisesti ei. Kysymys Julkaisutapahtuman ajasta, paikasta ja tavasta jää avoimeksi, meidän on elettävä epävarmuudessa vielä jonkin aikaa ja vastattava kysymykseen myöhemmin.

Mutta kirja kuitenkin tulee.  

Toimituksen puolesta

Monika Loiksaar Lund

Kontakta oss

Har du frågor om projektet eller är det så att du redan nu vet att du vill skicka in eget material till antologin "Leva i gränsland - Berättelser från Tornedalen", kontakta:

E-post/ Sähköpostiosoite: pajala.norden@gmail.com

Följ oss:

  • Instagram Social Icon
  • Facebook Social Icon
 

© 2019 by L. F. Huhta created with Wix.com